Въпреки че всички сме на диета, все пак има препоръчително количество
Снимка: Guliver / iStock
Както знаем, хлябът е продукт, богат на въглехидрати и калории. Особено ако е приготвен от бяло брашно, лишено от целулозни влакна. Но, ако нямате проблем със здравето или излишните килограми, то не трябва да се отказвате от хляба. И все пак – колко е „допустимата“ дневна доза?
Според един от водещите руски диетолози Надежда Студенкова, при отсъствието на индивидуални противопоказания, е необходимо да се отчита масата на тялото. Хората със затлъстяване биха могли да си позволят до 100 г ръжен хляб дневно и да се откажат напълно от употребата на бял хляб и подобните му.
Тя отбелязва, че на ден човек е необходимо да приема с храната между 1400 и 2170 килокалории – това количество по подразбиране би трябвало да донесе на организма белтъци, мазнини, витамини, въглехидрати, минерали. Хлебните калории влизат в тази сметка, но в строго определен обем.
„На ден здрав човек е препоръчително да хапва по 150 г пшеничен и 150 г ръжен хляб“, казва Студенкова. Тя добавя, че хората, които не могат да си представят живота си без пшеничен хляб, трябва да предпочетат неговите по-здравословни варианти. Според специалиста, питката без мая е за предпочитане пред всичко останало. От нея може да хапвате около 200-250 г на ден, тъй като се усвоява добре и не предизвиква ферментация в червата.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Следродилната депресия представлява състояние на потиснатост, физическа умора, дискомфорт или болка.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари